Regisztráció

Bezár

Belépés
Még nem regisztráltál?

Most egyszerűen megteheted, így lehetőséged nyílik hogy csatlakozz a Világnéző.hu közösségéhez ahol megoszthatod utazási élményeidet, és elolvashatod másokét.

Regisztrálok
Elfelejtettem a jelszavamat
Bezár

Sikerült!

Valami baj van!

Hozzáadás a kedvencekhez


Válaszd ki, melyik listádba szeretnéd tenni ezt a helyet

Ha új listába szeretnéd tenni ezt a helyet, hozz létre neki egyet!


Bezár

Corte

Franciaország, Korzika, Látnivalók

Corte

Korzika, Franciaország, Látnivalók
  • Cím: Corte, France

A Restonica és Tavignano összefolyásánál, havasokkal körülvett fennsíkon elhelyezkedő Cortét "Korzika szívé"-nek nevezik. Lakóinak száma 5700. Itt, az egykori fővárosban tartottak legtovább a függetlenségért vívott küzdelmek, és ma is ez a központja a korziakai hazafias szervezetnek.

Cortéban főleg az Óvárosban sok a látnivaló. A városkát és az egész környékét uralja a már messziről szemünkbe tűnő Fellegvár. Élményt jelent már a séta is a Fellegvár sziklás oldalára felkapaszkodó, palaburkolatú, lépcsős, szűk utcácskákban.

A Palace de Poilu-ről feljuthatunk az erőd legrégebbi szárnyával szemben levő Belvedére -kilátóhoz. A tér 1. házában lakott 1768-ban Charles-Marie Bonaparte, Napóleon apja feleségével, és itt született meg első gyermekük, Joseph.

A Palace Grafforin, a névadó generális egykori lakóházával szemben, négyszögletes talapzaton áll "Korzika fővezéré"-nek 1901-ben készült bronzszobra.

A Nemzeti Palota (Palais National v. Palazzo Corte) kezdetben a genovai városi tanács rezidenciája volt. 1755-1769 között ülésezett itt a korzikai parlament. Ma helytörténeti múzeum és városi könyvtár működik benne.

Érdemes megnézni 1450-ben befejezett Angyali üdvözlet-templomot és az 1935-ben épült Szent Teofil -templomot. Ez utóbbi fehér díszítésű, világos okker homlokzatával, előtte a szabadtéri miséhez épült, fás teaszával modern, hangulatos sziget a sok régi épület között.

A Rue de la République bal oldalán, tágas parkban áll a régi városháza (Hotel de la Villa). A XIX. századi épület belsejét a Cyrnea-művészcsoport díszítette "Korzika munkás hétköznapjai" témájú mozaikokkal, a padlókat narancsmotívumos kerámiaburkolat fedi. A díszterem és polgármesteri iroda falfestményei José Fabri-Canti P.Paoli életútját és a cortei életet örökítette meg.

Kinek ajánljuk: Mindenkinek.


Corte
Korzika, Franciaország
Copyright: l i g h t p o e t   Forrás: flickr

Korzikai Látnivalók


0 hozzászólás

Írj Te is hozzászólást, mondd el véleményedet a helyről!
Csatlakozz! és írd meg véleményedet!